Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Spomenak" Pančevo je ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač AP Vojvodina, dok se sredstva za finansiranje osnovnog oblika rada - domskog smeštaja, obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije.

Funkcija Doma je zbrinjavanje dece i omladine od 7 do 26 godina, bez roditeljskog staranja i dece sa smetnjama u razvoju, do obezbeđivanja uslova za povratak u sopstvenu, ili zbrinjavanja u nekoj drugoj porodici (srodničkoj, hraniteljskoj, starateljskoj), odnosno do osposobljavanja za samostalan život. Smeštajni kapacitet Doma je 48 mesta, a za dodatne usluge imamo mesta za još 48 dece.

U okviru Doma dodatna usluga je i Prihvatilište čija je funkcija prihvat i kratkotrajan smeštaj dece i omladine kojoj je on hitno potreban, a u okviru kojeg se obezbeđuje smeštaj, hrana i primena zdravstvenih mera do iznalaženja trajnijeg rešenja od strane nadležnog organa starateljstva. Ova deca su takođe u potpunosti uključena u redovne aktivnosti Doma i pružaju im se podjednake mogućnosti adaptacije, obrazovanja, kreativnog angažovanja, kao i deci na stalnom smeštaju u Domu. Godišnje kroz ovo prihvatilište prođe više od stotinu dece, a kapacitet Prihvatilišta je 8 mesta. Prihvatilište finansira Grad Pančevo.

Za dobrobit naše dece Dom ostvaruje blisku saradnju sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja u Beogradu, Gradskom Upravom Grada Pančeva, Centrima za socijalni rad iz cele Srbije, školama, zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, mnogim organizacijama socijalnog karaktera koje su bitne za funkcionisanje Doma, kao i drugim ustanovama istog ili sličnog karaktera.

Cilj nam je da deci i omladini koja su u našoj ustanovi pružimo vaspitanje, ljubav i finansijske uslove koji će im nadomestiti ono što im nedostaje, tačnije cilj nam je da uvek budemo jedna velika porodica.