Grad Pančevo sprovodi još jedan projekat iz oblasti socijalne zaštite - "Uz malu pomoć prijatelja – prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu". Projekat finansira Evropska unija,  a partner gradu Pančevu na ovom velikom i značajnom projektu je Dom za decu "Spomenak".

Cilj projekta je podrška školama, porodicama i deci iz 10 osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva, i iz Doma "Spomenak", u kojima su učenici iz različitih razloga u riziku od napuštanja osnovnog obrazovanja.
Dom "Spomenak" je prepoznat kao partner koji može da pruži doprinos u realizaciji ovog projekta, zahvaljujući iskustvu koje imamo radeći sa decom i mladima.

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija povodom sklapanja Ugovora o grantu za implementaciju projekta, a organ ugovaranja je Vlada Srbije – Ministarstvo finansija.
Predstavnici Doma "Spomenak", na čelu sa direktorkom, prisustvovali su ovoj konferenciji i informisali se o narednim koracima u realizaciji projekta.


DSCN5414DSCN5416

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

DSCN5417DSCN5420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN5421DSCN5422

Izuzetno prijatno popodne imali smo pre neki dan kada nam je u goste došao umetnik Slobodan Kovačević, koji je već nekoliko puta posećivao Dom "Spomenak". Za našu decu pripremljen je zaista lep i raznovrstan program. Najpre smo se malo igrali i vežbali u teretani uz instruktorku zumbe, potom je usledilo šminkanje profesionalnih šminkera. Onda smo se zabavljali igrajući različite zanimljive igrice sa odličnim animatorkama. Naravno, sve uz muziku i smeh. Za užinu smo počašćeni tortom, a za večeru su deca dobila picu. Druženje je trajalo nekoliko sati, uz punu pažnju i učešće dece. Popodne je proletelo za čas! Organizator Slobodan, kao i cela ekipa koja je učestvovala u ovom programu za našu decu, zaslužuju sve pohvale!

sk1sk2sk3sk4

Praznična čarolija počinje. Pozivi za novogodišnji program za našu decu polako pristižu sa raznih strana. Mi ćemo se, naravno, rado odazvati i, kao i svake godine, stići svuda gde nas dobri ljudi pozovu. Ugostićemo i sve one koji dođu da nas posete u Domu.

Ukrašavanje jelke je nezaboravan događaj koji sva deca vole. Uz slatkiše, muziku i smeh, povadili smo sve ukrase koje imamo i ukrasili jelku u holu naše kuće. Pripremili smo i jednu manju novogodišnju jelku u našem Savetovalištu za drugare koji dolaze tamo. Znamo da je tek početak decembra, ali želimo da uživamo što duže u ovom magičnom periodu godine.

ukrjel

Naša deca su pozvana na žurku održanu u Gerontološkom centru, povodom završetka projekta „Frendovanje – novi izazov“ koji je realizovala Neformalna grupa „Prijatelji“ u saradnji sa Gerontološkim centrom, a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, a u okviru programa „Mladi su zakon“. Ideja projekta je bila da se mladi aktiviraju i pomognu bakama i dekama iz Gerontološkog, da svi zajedno uživamo i naučimo nešto novo. Što se tiče naše dece, ova misija je uspešno realizovana.

12

3456

 

Školska godina uveliko traje, a mi smo našoj deci još na početku školske godine obećali da će svi koji budu redovni na nastavi, imati priliku da idu u piceriju. Ovo je bila značajna motivacija, i puno dece se zaista potrudilo da redovno ide u školu, radujući se nagradi. Zahvaljujući našim dugogodišnjim prijateljima iz Čikaga, humanitarnoj organizaciji Lifeline, obezbeđena su sredstva, pa je obećanje i ispunjeno.  Deca su i ove jeseni imala priliku da uživaju u druženju i ukusnoj hrani u jednoj lepoj pančevačkoj piceriji. Tu smo dolazili i ranije, i uživali u fantastičnom ukusu hrane. Krenuli smo u dobrom raspoloženju, i satima pričali i smejali se zajedno. Divno veče, zaista smo se lepo proveli!

34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

1a2

U Domu „Spomenak“ održana je još jedna zanimljiva i korisna edukacija na temu „Sindrom izgaranja“. Stres na poslu i sindrom izgaranja predstavljaju probleme o kojima često razmišljamo i govorimo, zato što je u okviru pomagačkih profesija teško postaviti granicu između „profesionalnog ja“ i „privatnog ja“. Ova edukacija nas je još jednom podsetila na važnost prevencije koja je najznačajnija u borbi protiv ovog stanja.

1 - Copy2 - Copy3 - Copy4 - Copy