Grad Pančevo sprovodi još jedan projekat iz oblasti socijalne zaštite - "Uz malu pomoć prijatelja – prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu". Projekat finansira Evropska unija,  a partner gradu Pančevu na ovom velikom i značajnom projektu je Dom za decu "Spomenak".

Cilj projekta je podrška školama, porodicama i deci iz 10 osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva, i iz Doma "Spomenak", u kojima su učenici iz različitih razloga u riziku od napuštanja osnovnog obrazovanja.
Dom "Spomenak" je prepoznat kao partner koji može da pruži doprinos u realizaciji ovog projekta, zahvaljujući iskustvu koje imamo radeći sa decom i mladima.

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija povodom sklapanja Ugovora o grantu za implementaciju projekta, a organ ugovaranja je Vlada Srbije – Ministarstvo finansija.
Predstavnici Doma "Spomenak", na čelu sa direktorkom, prisustvovali su ovoj konferenciji i informisali se o narednim koracima u realizaciji projekta.


DSCN5414DSCN5416

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

DSCN5417DSCN5420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN5421DSCN5422

Stručni radnici Doma za decu „Spomenak“ prisustvovali su završnoj konferenciji programa „Monitoring i evaluacija usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou“ koju je grad Pančevo realizovao u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu.

Tom prilikom predstavljeni su kako metodologija tako i rezultati rada postignuti tokom prethodne 2017. godine u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou. Isto tako, imali smo priliku da se upoznamo sa primerima dobre prakse koje naše kolege imaju.

Ono što je naš najveći zadatak jeste prepoznavanje svih potreba korisnika sa ciljem da zajedničkim delovanjem i naporima poboljšamo kvalitet rada. Svakako da ćemo sve ovo iskoristiti da budemo bolji i uspešniji u budućem periodu.

123456

Nakon nekoliko nedelja uvežbavanja programa, i nekoliko dana užurbanog spremanja kuće, došao je i taj dan – domska slava, sveti Sava. Najsvečaniji dan u našoj kući.
Pozivnice su pažljivo pripremljene i razaslane, a dragi gosti su se odazvali našem pozivu da uveličaju današnji dan. Saradnici i prijatelji naše kuće, došli su da sa nama podele slavsku radost.

Naš v.d. direktor je danas iznenada i opravdano bio odsutan, pa je prisutne goste pozdravila koordinatorka stručnog rada Jelisavka Milošević, i otvorila svetosavsku akademiju.

Deca su izvela program koji su dugo uvežbavala sa svojim vaspitačima. Svi su dali sve od sebe da na sceni pokažu šta su naučili. Publika je ovaj trud prepoznala, i sve izvođače nagradila gromkim aplauzom.

Horić Vokal Kids, koji mi obožavamo, već godinama tradicionalno peva na našoj slavi. Ove godine su, pod rukovodstvom svog pedagoga Jelene Cvetić, izveli dve numere, svojim pevanjem i šarmom razgalili prisutne, i dobili buran aplauz.

Posebno oduševljenje gostiju izazvali su „Slavisti“, hor studenata Slavistike Filozofskog fakulteta, čija se pozitivna energija prenela na sve naše goste. Oni su izveli nekoliko numera, u kojima smo svi uživali.

Veliku zahvalnost dugujemo horovima Vokal Kids i Slavisti, koji su svojim repertoarom obogatili naš program, kao i svim dragim ljudima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost.

Po povratku sa važnog sastanka u Beogradu, v.d. direktor Vladimir Stevanovski i bivša direktorka Tanja Lukić, pridružili su se deci i zaposlenima, i sa njima podelili radost domske slave svetog Save.

 

12345678910111220180127 181838

Juče smo u Domu omladine u sali Amerikana imali priliku da pogledamo pozorišnu predstavu naših vršnjaka pod nazivom „Deca na internetu 2“. Ova predstava je pre svega edukativnog tipa, te smo zapravo naučili koje sve opasnosti vrebaju dok se mi bezazleno igramo na društvenim mrežama i sajtovima. Vratili smo se kući puni utisaka i širom otvorenih očiju.

123

Odbornici skupštine grada i pokrajinski poslanici, prijatelji naše kuće, posetili nas na Badnji dan i doneli divne paketiće!
Podelili smo među sobom slatkiše i igračke i srećni čekamo Badnje veče!

123456

Humanitarna organizacija Lifeline - Chicago  pomaže deci u Srbiji već 25 godina, a njen pokrovitelj je princeza Katarina. Sve aktivnosti organizacije su usmerene na prikupljanje sredstava kako bi se obezbedio kvalitetniji život dece. Između ostalog, princeza organizuje tradicionalni božićni i uskršnji prijem na Belom dvoru, i tada ugosti puno dece iz osetljivih socijalnih kategorija. 
Ono po čemu mi najviše prepoznajemo ovu humanitarnu organizaciju su tradicionalni božićni paketići koje deca u Domu "Spomenak" dobijaju već dugi niz godina. U lepim i velikim paketima uvek stigne puno odeće i obuće, sredstava za higijenu, igračaka, sportskih rekvizita...
Tako je bilo i ove godine. Paketići su, zahvaljujući dobroj organizaciji ove humanitarne organizacije, stigli još u decembru, a mi smo ih deci podelili za Božić. Deca su jedva čekala da otvore svoje torbe sa poklonima, i vide šta ima unutra. A u torbama je zaista bilo puno lepih i korisnih stvari: patike, trenerke, majice, čarape, peškiri, sredstva za higijenu, mekane igračkice, nakit za devojčice...
Ustanova je dobila i veliki paket sa materijalom za našu Keramičarsku radionicu, što je poseban poklon kojem se veoma radujemo. Taj materijal koristimo za izradu predivnih ukrasa i nakita, a deca vole da se bave tom vrstom kreativnog rada.
Zahvaljujemo našim donatorima, humanitarnoj organizaciji Lifeline - Chicago, što je još jednom obradovala decu "Spomenka".

11a2345678a